CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, February 24, 2011

DADAH MENURUT ISLAM


DADAH MENURUT PANDANGAN ISLAM

kebanyakan penulis selalu mengaitkan penggunaan dadah dan akibat dari perspektif sains dan juga mungkin mengikut pandangan barat. hari ni penulis akan mengupas serba sedikit dari pandangan islam.

“Telah timbul berbagai kerosakan dan bala bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan buruk mereka, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat)”. (Ar-Rum:41)
 

sekarang ni begitu banyak cabaran dan dugaan yang menimpa dunia sekarang. contoh, tsunami yang berlaku di Acheh, banyak yang nyawa yang terkorban, gempa bumi, pemanasan global, banjir kilat. kalau kita renung-renung kembali kan, agak2 semua ini bepunca dari mana???
cuba ambil sedikit masa dan renung2kan lah kembali ya..

 Allah SWT telah mengutuskan Rasulnya kepada seluruh ummah untuk mengajar dan mendidik ummatnya untuk sentiasa berada dalam keadaan selamat dan sejahtera. untuk mengekalkan keharmonian dan kesejahteraan dunia ni,Islam sendiri telah menetapkan panduan dan larangan untuk pengambilan bahan makanan atau barang gunaan agar umatnya tidak terjerumus ke lembah yang hina dengan mengambil perkara yang di tegah dalam agama dan syari’at.


 Segala panduan yang telah ditetapkan adalah semata-mata untuk kesinambungan manusia sentiasa terpelihara denagn selamat dan sejahtera. saya yakin setiap manusia inginkan yang terbaik utk diri mereka. kalau masa sekolah dulu, masa buat karangan mesti ada ayat ni kan??

العقل السليم في الجسم السليم” 

maksudnya, akal yang sihat terlatak pada tubuh badan yang sihat. 

Dari ayat ni, jelas menunjukkan bahawa hubungan yang rapat antara akal dan fizikal yang akan member kesan yang mendalam terhadap satu sama lain.

Islam mempunyai sifat syumul (sempurna), untuk membuktikan kesyumulan agama, Islam mengajar umatnya supaya sentiasa mengambil segala benda yang baik dan mencegah dari mengambil perkara yang dilarang oleh agama sebagaimana termaktub di dalam al-Quran dan as-Sunnah contohnya mengambil sesuatu yang memabukkan seperti arak atau dadah, kerana segala perkara yang mendatangkan kemudharatan kepada seseorang bukan sahaja mendatangkan kesan terhadap ketidaksempurnaan sesuatu ibadah bahkan seiring dengan membinasakan diri. Sebagaimana firman Allah SWT:
    
“Dan belanjakanlah (Apa Yang ada pada kamu) kerana (menegakkan) agama Allah, dan janganlah kamu sengaja mencampakkan diri kamu ke dalam bahaya kebinasaan (dengan bersikap bakhil); dan baikilah (dengan sebaik-baiknya Segala usaha dan) perbuatan kamu; kerana Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang Yang berusaha memperbaiki amalannya”. (al-Baqarah:195)

Cuba kita buka mata, hati dan juga pemikiran dengan luasnya "mengapakah perlu mengaramkan dadah" dan "mengapakah pengguna dadah dikatakan sampah masyarakat" . Mesti ada sebab yang kuatkan??. Dadah salah satu bahan yang memabukkan, pengharaman dadah bukan hanya pada zat bahan dadah tetapi ia diharamkan kerana kemudharatan yang timbil akibat penyalahgunaannya iaitu mengambil dadah dalam kuantiti yang terlalu banyak dan tanpa kawalan.senang cakap "ter"overdos lah..hihihi =)

Dalam konteks dadah sebagai bahan perubatan atau dijadikan sebagai bahan ubat untuk merawat penyakit adalah perlu difahami, Allah SWT telah menegaskan yang setiap penyakit itu ada ubatnya, kecuali mati tiada lagi ubatnya. Kita sebagai manusia harus ikhtiar untuk merawat penyakit melalui kaedah atau cara yang dibenarkan oleh hukum syara’ termasuk dalam kaedah penggunaan ubat-ubatan, pilihlah yang terbaik lagi selamat dari segala kemudharatan.

sebagai seorang manusia yang bertanggungjawab keatas kurniaan "tubuh badan yang sihat", mestilah sentiasa memberikan apa yang terbaik untuk diri dan jauhi dari sesuatu yang akan memudaratkan diri sendiri. kalau kita ambil ubat-ubatan, pastikanlah dulu yang ia bukan datangnya dari najis dan x memudaratkan kalau diambil walaupon dalam kuantiti yang sedikit dan juga tidak mendatangkan risiko ataupon sebarang penyakit2 yang lain.

Walaupun perkataan ‘dadah’ tidak dinyatakan dalam al-Quran, ini bukan bermakna yang al-Quran itu x lengkap dan sempurna, malah al-Quran adalah panduan dan rujukan utama.

Permasalahan berkaitan penyalahgunaan dadah yang sedang kita hadapi di negara kita dan pemimpin2 negara pun dah lakukan banyak tindakan utk mngatasi masalah ni. dalam al-Quran, dadah ini telah dikias/disamakan dengan khamar iaitu arak. Ia dikiaskan sedemikian rupa bersandarkan kepada kesan atau kemudaratan yang sama ke atas manusia sekiranya ia diambil secara berlebihan yang akan mendatangkan risiko yang amat besar sekali pada diri kita.

Mari kita imbas kembali, macam mana tingkah laku mereka yang mengambil dan menyalahgunakan dadah  ni. Jelasnya akan menjadi khayal, tidak mempunyai pertimbangan akal fikiran yang waras, boleh dan akan bertindak mengikut hawa nafsu, serta kesan negative yang paling besar sekali adalah apabila melibatkan orang lain iaitu sehingga tahap membunuh, berhutang, merompak, merogol dan perpecahan keluarga yang juga dapat memecahkan ummah agama sendiri.

Secara kesimpulannya, Islam x akan megharamkan sesuatu jika ianya x kan memudaratkan diri seseorang. jadi, marilah kita sama2 cuba lakukan yang terbaik untuk diri kita.k =)

0 comments: